De epilepsieconsulent, onmisbare schakel

Theo Heisen, projectleider ‘project epilepsieconsulent’ en maatschappelijk werker bij SEIN.

Drie jaar geleden is op initiatief van de Epilepsie Vereniging Nederland, het Nationaal Epilepsie Fonds en de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) het Project Epilepsieconsulent gestart. Dit project is recent onderzocht door het Nivel.

Kernfunctie van de epilepsieconsulent is om vroeg in het traject van behandeling, meteen na het stellen van de diagnose, het gesprek aan te gaan met de patiënt.
Thema’s zijn: wat is epilepsie, wat kun je er mee, welk aanbod is er op het gebied van epilepsiebehandeling, welk aandeel in de behandeling van jouw epilepsie neem je zelf in? De epilepsieconsulent draagt bij aan een geïnformeerde en geactiveerde patiënt.

Het doel van het project is om deze nieuwe functie standaardonderdeel van de epilepsiezorg te maken. Het project zit nu in de eindfase en het is tijd om de functie, als deel van de epilepsiezorg gefinancierd en geaccepteerd te krijgen. Belangrijke voorwaarden voor financiering voor de zorgverzekeraars zijn de uitkomsten van het Nivel-onderzoek (Nivel = Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). De allereerste bevindingen werden ‘met een slag om de arm’ gepresenteerd op woensdag 8 september.

De resultaten zien er veelbelovend uit en ondersteunen zeker de verdere uitvoering van de functie. In de presentatie van het Nivel werd ondermeer besproken dat:
– de epilepsieconsulent aansluit op de zorgbehoefte van de patiënt
– er in vergelijking met controleziekenhuizen minder wisselingen zijn van behandelaar en dat de informatieoverdracht beter is tussen zorgverleners;
– de epilepsieconsulent de mondigheid van de patiënt bevordert;
– de patiënt de zorg van het ziekenhuis waar gewerkt wordt met de epilepsieconsulent positief waardeert.

Lees meer over de epilepsieconsulent op www.epilepsieconsulent.nl

1 Reactie naar De epilepsieconsulent, onmisbare schakel

  1. Madeleine van Kan schreef:

    Ik vind de epilepsieconsulent een bijzonder waardevolle aanvulling in het rijtje professionals. Ik heb ervaren dat toen bij mij een kleine 30 jaar geleden de diagnose epilepsie werd vastgesteld, zowel mijn ouders als ik weinig tot geen begeleiding hebben gekregen. We werden in een grote zee van onderzoeken, medicijnen, onduidelijke taal en daardoor grote angst en onzekerheid gegooid en moesten alles zelf maar uitzoeken.
    De epilepsieconsulent redt je uit dit (ontzettend koude) water, neemt je mee aan de hand en helpt je door je te wijzen op en anders samen te zoeken naar wegen die naar mogelijkheden in plaats van een grote muur leiden. Deze hulp voelt aan als een warme deken en ik ben van mening dat Nederland echt trots mag zijn op dit mooie initiatief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.