Goede relatie belangrijk voor behandeling

Hans Carpay, neuroloog in Tergooiziekenhuizen, locatie Blaricum

Een goede communicatie tussen de patient en de arts kan aan therapietrouw bijdragen. Daar is Hans Carpay van overtuigd. ‘Als arts moet je je actief opstellen en aandacht voor de patiënt hebben.’ Een goede relatie met de patiënt verbetert de therapietrouw en beïnvloedt de behandeling positief.’ Arts en patiënt zijn samen verantwoordelijk voor de behandeling, benadrukt Carpay.

Hij vindt dat mensen met epilepsie nogal eens te bescheiden zijn en weinig aandacht durven te vragen. Terwijl hij dat juist belangrijk vindt. ‘De patiënt mag verwachten dat een arts de tijd neemt. Anderzijds is het verstandig als patiënt goed voorbereid naar de neuroloog te gaan.’ Hij raadt iedereen aan informatie te vragen over het type epilepsie dat iemand heeft, vragen op een rijtje te zetten, zich te verdiepen in de aandoening en de mogelijke gevolgen daarvan.

Carpay vindt dat sommige belangrijke keuzes in de behandeling ook echt door arts en patiënt gemaakt moeten worden. Als voorbeeld noemt hij de keuze voor wel of geen medicatie als iemand maar weinig aanvallen heeft. Het kan immers voorkomen dat iemand erg veel medicijnen moet slikken om aanvalsvrij te worden terwijl iemand bijvoorbeeld alleen ‘s nachts af en toe een aanval heeft. ‘Dat is een moeilijke, en vooral persoonlijke afweging’.

Dit artikel is een fragment uit een artikel in Episcoop, jrg. 17 – 3/2009

1 Reactie naar Goede relatie belangrijk voor behandeling

  1. peter kemner schreef:

    Een goede behandelrelatie is alles in mijn werk met epilepsiepatiënten. Elkaar vertrouwen is het begin, daarmee wint de patiënt langzaam maar zeker aan zelfvertrouwen. Mensen komen bij ons vaak uit een isolement, ze zijn bang geworden om te reizen/werken en om contacten met anderen aan te gaan en te onderhouden. Ik mag mensen helpen om hun angst aan te gaan en te overwinnen dat gaat stap voor stap. Vaak zijn mensen bang om weer terug te vallen dan ben ik er weer voor hen en gaan we verder. De behandelrelatie maakt vaak dat mensen veel succes boeken op mijn afdeling, het is dan ook erg jammer dat mijn afdeling ophoudt te bestaan per 1 juli.
    Peter Kemner – Afdeling Voortgezette Behandeling Volwassenen SEIN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.